του Δημήτρη Κολέσκα, M.R.C.O.G., C.C.T. |
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος |
www.koleskas.gr |
Τι να περιμένετε στην τελική ευθεία για τον τοκετό.
28-34 εβδομάδες
Αρχίζετε και σκέπτεστε τον τοκετό, ενώ η μήτρα μεγαλώνει και γεμίζει όλη σχεδόν την κοιλιά. Η μαία ή ο γυναικολόγος σας δίνουν πληροφορίες για τα συμπτώματα του τοκετού, τι να περιμένετε και πώς να διαχειριστείτε τον πόνο. Ίσως να θέλετε – αν δεν το έχετε ήδη κάνει – να επισκεφτείτε το μέρος που θα γεννήσετε. Ετοιμάζετε την τσάντα σας σε περίπτωση που ο τοκετός ξεκινήσει ξαφνικά. Μπορεί να νιώσετε τη μήτρα σας να σκληραίνει μερικές φορές με ή χωρίς την αίσθηση του πόνου κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Πρέπει να ξεκουράζεστε αρκετά όποτε βρίσκετε ευκαιρία!
35-36 εβδομάδες
Θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα για τον πιθανό τοκετό (διεύθυνση και τηλέφωνα του μαιευτηρίου σε πρώτη ζήτηση και έτοιμη βαλίτσα!). Ο γυναικολόγος ελέγχει ότι το μωρό βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω. Ξεκινάτε τις συζητήσεις με τη μαία για τη φροντίδα του νεογέννητου και τον θηλασμό. Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι συνήθεις σε αυτή τη φάση..
37-39 εβδομάδες
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε τοκετό σε αυτή την περίοδο της εγκυμοσύνης έως και 41 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού κι εφόσον έχετε οποιαδήποτε ανησυχία να επικοινωνείτε με τον γυναικολόγο σας...
39-41 εβδομάδες
Εφόσον ο τοκετός δεν εμφανίζεται αυτόματα, θα συζητήσετε με το γυναικολόγο σας τις επιλογές σας για τη γέννηση του μωρού σε αυτό το χρονικό σημείο. Ο γυναικολόγος πραγματοποιεί κολπική εξέταση κατά την οποία εκτιμάται ο τράχηλος καθώς και το ύψος της θέσης του εμβρυικού κεφαλιού και κατόπιν συζητάτε μαζί του τη διαδικασία της πρόκλησης τοκετού.