Έχετε αναρώτηθει γιατί ο ίκτερος είναι αρκετά συχνός στα νεόγεννητα;
Η χολερυθρίνη είναι μια χρωστική που σχηματίζεται φυσιολογικά στο σώμα μας κατά την καταστροφή των ερυθροκυττάρων του αίματος και το μεταβολισμό της αιμοσφαιρίνης που αυτά περιέχουν. Όταν η συγκέντρωση της χρωστικής αυτής στο αίμα ξεπερνά μία ορισμένη τιμή, τότε το νεογέννητο φαίνεται κίτρινο.
Τα νεογνά έχουν περισσότερα ερυθροκύτταρα από τους ενήλικες, τα οποία έχουν μικρότερο χρόνο ζωής. Έτσι δημιουργείται μεγαλύτερο φορτίο χολερυθρίνης, η οποία είναι λιποδιαλυτή και πρέπει να μετατραπεί σε υδατοδιαλυτή -διαδικασία που γίνεται στο συκώτι- για να αποβληθεί από το σώμα. Όμως, το ήπαρ (συκώτι) των νεογέννητων είναι σχετικά ανώριμο και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μεταβολισμό της χολερυθρίνης τις πρώτες μέρες της ζωής τους.
Επίσης, η χολερυθρίνη μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα, αν υπάρχει ασυμβατότητα ανάμεσα στην ομάδα αίματος της μητέρας και του παιδιού, αν συντρέχουν παθολογικοί παράγοντες, όπως λοιμώξεις, υποθυρεοειδισμός, μεταβολικά νοσήματα.
Σε μερικά μωρά το ποσοστό της χολερυθρίνης που δεν αποβάλλεται αλλά επαναρροφάται φυσιολογικά από το σώμα, είναι αυξημένο, καθώς το έντερό τους δεν έχει καλή κινητικότητα και δεν κάνουν αρκετές κενώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί σε νεογέννητα με υποθυρεοειδισμό ή απόφραξη του εντέρου.
Ικτερος και θηλασμός
Τα μωρά που δεν θηλάζουν αρκετά ή δεν θηλάζουν αρκετά συχνά κινδυνεύουν να πάθουν ίκτερο, αφού δεν κάνουν αρκετές κενώσεις. Ο ίκτερος αυτού του τύπου εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες 2-4 ημέρες. Αν το μωρό θηλάζει σωστά, ο ίκτερος θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, χωρίς να απαιτείται να διακοπεί ο θηλασμός. Αν, από την άλλη, το μωρό δεν θηλάζει αποτελεσματικά, τότε είναι σημαντικό η μητέρα να ξεκινήσει να αντλεί γάλα για το μωρό της. Το πρωτόγαλα είναι εξαιρετικό καθαρτικό, με αποτέλεσμα το μωρό να κάνει περισσότερες κενώσεις και να αποβάλλει την χολερυθρίνη.
Ίκτερο μπορεί να εμφανίσουν και μωρά τα οποία θηλάζουν σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίκτερος εμφανίζεται μετά την πρώτη εβδομάδα και συνήθως η χολερυθρίνη αυξάνεται μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για άλλες δύο εβδομάδες ως παρατεινόμενος ίκτερος και στη συνέχεια υποχωρεί. Παρατεινόμενος ίκτερος παρατηρείται στο 20-30% των μωρών που θηλάζουν και μπορεί να διαρκέσει και 3 μήνες μετά τη γέννηση. Η διάγνωσή του γίνεται δια αποκλεισμού, ενώ αυτός ο τύπος ίκτερου δεν θεωρείται επικίνδυνος για το μωρό.
Σε κάθε περίπτωση, αν το μωράκι σας εμφανίσει ίκτερο απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να διαγνώσει τα αίτιά του και να σας υποδείξει τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του.
Περίληψη άρθρου της μαίας / IBCLC Δέσποινας Τσακίρη. Διαβάστε το πλήρες άρθρο, εδώ.